Diş dolgusu yapıldıktan sonra nelere dikkat edilmelidir?
Dolgu tedavisi anestezi altında gerçekleştirildiyse, anestezi etkisi geçmeden yemek yenilmemelidir. Anestezi etkisi geçmeden yemek yemek, dil ya da dudakların ısırılmasına neden olabilir.
Diş dolgusu yapıldıktan sonra diş hassasiyeti normal mi?
Dolgu işlemi yapıldıktan sonra işlem gören dişte 12 saate kadar uzayabilen ağrılar ve hassasiyet normal kabul edilmektedir. Bu durumda hasta, hekimin uygun gördüğü ağrı kesiciyi kullanabilir. 12 saati geçen ve şiddetlenerek artan bir ağrı mevcutsa hekiminiz ile iletişime geçmeniz tavsiye edilir
Diş dolgusu sonrası ağrı ve acı duyulur mu?
Dolgu işlemi uygulandıktan sonra diş etinde ve dişte meydana gelen sızlama şeklinde ağrı bir süre için normal kabul edilmektedir. Ayrıca sıcak ve soğuk etkenlerle hassasiyet meydana gelmesi de yine bir süre için olası bir durumdur.
Gebelik diş çürüğüne sebep olur mu?
Gebelik direkt olarak çürük oluşumuna sebep olmaz ancak ağız içini çürük oluşumu için daha yatkın hale getirir. Bunun en önemli sebebi gece aşermeleri sonucu oral hijyenin bozulması ya da kusma sonucu ağız içindeki asit oranının artmasıdır.
Çürük dişlerin bebeğe bir zararı olur mu?
Gebelikten önce anne adaylarının mutlaka bir diş hekimi kontrolünden geçmesi ve ağız içerisinde gerekli bütün işlemleri yaptırması önerilmektedir. Bunun en önemli nedeni gebelik süresinde annede oluşacak ağrının ve stresin bebeğin gelişiminde olumsuz etki oluşturabilmesidir. Aynı zamanda gebelik esnasında gerçekleştirilemeyecek işlemler var ise gebelikten önce tamamlanmış olması doğru olur.
Gebelikte diş çürüğünün oluşması durumunda tedavi hemen yapılmalı mı, hangi durumlarda beklenmeli?
Gebeliği takip eden kadın doğum uzmanından alınan onay ile birlikte hamileliğin her döneminde dolgu tedavisi uygulanabilir ancak gebeliğin 13. ve 27. haftaları arası tedavi için en güvenli dönemdir.
Gebelikte diş bakımı nasıl yapılmalıdır?
Gebelik düşünülmeye başlanıldığı ilk andan itibaren diş hekimine muayene olunmalıdır, gerekli işlemler gebelik öncesinde tamamlanmalıdır. Aksi takdirde gebelik esnasında yapılacak bütün işlemler için kadın doğum uzmanının görüşüyle hareket edilmek durumunda kalınacaktır.
Emziren anneler diş dolgusu yaptırabilir mi?
Emziren annelerin diş dolgusu yaptırmasında herhangi bir sakınca bulunmamaktadır. Fakat annenin tedaviye başlanmadan önce hekime bu durumu bildirmesi ve kullanılan anesteziye göre tedavi sonrası emzirme planlamasının yapılması gerekmektedir.
Diş dolgusu ağızda koku yapar mı?
Direkt olarak dolgu materyali ağız içerisinde bir kokuya neden olmaz. ağız içerisindeki çürük doku, dişler arasındaki sağlıklı olmayan kontaklarda biriken gıda artıkları ya da mevcut olan herhangi bir diş eti rahatsızlığı ağız kokusuna neden olabilmektedir.
İMPLANT AĞRILI BİR İŞLEM MİDİR?
Diş implantları, lokal anestezi altında yerleştirilir. Bu nedenle, implant tedavisi sırasında hasta herhangi bir ağrı hissetmez. Ancak, işlem sonrasında hafif bir ağrı veya şişlik olabilir. Doktor kontrolünde ağrı kesici kullanılabilir.
İMPLANT TEDAVİSİ NE KADAR SÜRER?
İmplant tedavisinde süre, hastanın çene kemiğine ve uygulanacak olan implant sayısına bağlıdır. Tek bir implant için işlem süresi yaklaşık 15-20 dakikadır. Çok sayıda implant yapılması ve ileri cerrahi işlemlerin uygulanması sürenin uzamasında etkilidir.
İMPLANT TEDAVİSİNİN ARDINDAN NELERE DİKKAT EDİLMELİDİR?
İmplant tedavisinden sonra implantın uzun ömürlü olabilmesi ve başarılı iyileşme görülebilmesi için; implantların üzerine baskı uygulamayın, doktorunuzun önerilerine uyarak ilaçları düzenli şekilde kullanın, ve ağız hijyenine dikkat edin.