Diş Beyazlatma (Bleaching)

DİŞ BEYAZLATMA (BLEACHİNG)

İlk olarak diş taşları temizlenir. Diş eti cebi özel solüsyonlarla yıkanır, bu bölgedeki tartar ve plak tamamen uzaklaştırılıp diş eti sağlıklı hale getirilir. Dişlerin gelişimi sırasında alınan antibiyotikler, fluorür gibi bazı ilaçlar ve geçirilen ateşli çocuk hastalıklar diş renklenmelerine neden olur. Bunların yanı sıra, diş renklenmelerinin en önemli sebebi boyar madde içeren yiyecek, çay, kahve ve kola gibi içeceklerin sık tüketilmesidir. Ayrıca, sigara, pipo vb. tütün içeren ürünlerin kullanımı dişlerin beyazlığını kaybetmesine neden olmaktadır.

Dişlerde İki Çeşit Renklenme Olur

İç Renklenme

Dişin içine nüfuz etmiş ve fırçalama ile giderilemeyen lekelerdir. Dişlerin oluşumları sırasında oluşan yapısal bozukluklar da (ilaçlara bağlı veya fazla flor alımına bağlı vb.) bu sınıfa girer. Beyazlatma işlemi bu tip vakaların büyük bir kısmında çok başarılı olur.

Dış Renklenme

Diş yüzeyine sigara, çay, kahve ve kola gibi boyayıcı bazı gıdalardan yapışan renklenmelerdir. Çoğunlukla diş taşı temizliği ve sonrasında bu lekelerden kurtulmak mümkündür. Farklı renklenmeler farklı tedaviler gerektirir. Bu sebeple ne tip bir tedavi yapılması gerektiğine diş hekiminizin karar vermesi en doğrusudur.

Diş Beyazlatma Yöntemleri

1- Ofis Tipi Beyazlatma İşlemi

Klinik ortamda yapılan yaklaşık 1 saatlik bir işlemdir. Öncelikle diş etinin üzerine koruyucu jel uygulanır. Daha sonra renklenmiş dişin dış yüzeyine beyazlatıcı jel sürülür. Hızlı ve etkili beyazlatma yöntemidir. Bir seansta 3 – 4 ton diş renginde açılma olur.

2- Ev Tipi (Home Bleaching) Beyazlatma İşlemi

Ev tipi beyazlatma işleminde, hastanın ağzından alınacak bir ölçü ile kişiye özel şeffaf ve tüm dişleri kapsayacak kalıp hazırlanır. Hasta bu kalıp içine diş hekiminin verdiği beyazlatma jelini sürerek belirli periyotlarla dişlerine uygular. Jelin her gün mutlaka düzenli olarak uygulanması ve hastanın ağzında günde 5-8 saat süre ile kalması gerekmektedir. Bu uygulamanın 10 ile 14 gün arası devam etmesi gerekir. Beyazlatma jelinin diş etlerine zarar vermemesi ve istenilen sonucun elde edilmesi için hekimin tavsiye ettiği şekilde ve sürede düzenli olarak uygulanması çok önemlidir.