Periodontoloji ve Dişeti Hastalıkları

Dişler ve dişlerin etrafında bulunan dokuların sağlık ve hastalıktaki durumlarını inceleyen, bu dokularda meydana gelen hastalıkların teşhisi, tedavisi ve tedavi sonrasında elde edilen sağlığın korunmasını amaçlayan bir dişhekimliği dalına periodontoloji denir.

Dişeti Hastalıkları

Dişeti hastalıkları, basit bir dişeti iltihabından (gingivitis) çene kemiklerinin eridiği, dişlerin sallanarak kaybedildiği şiddetli enfeksiyonlara (periodontitis) kadar geniş bir alanı kapsar. Hastalıklarla birlikte dişetleri şişer, kızarır, kanar, çekilir; diş boyları uzar; ağız kokusu meydana gelir; dişler yer değiştirir, araları açılır ve sonunda kaybedilir. Dişeti hastalığının en önemli belirtilerinden biri olan ve hasta tarafından kolaylıkla farkedilebilen dişeti kanaması, diş fırçalarken, sert gıdalar yerken, kimi zaman da kendiliğinden meydana gelir.

Bu hastalıklar genellikle kronik seyreden hastalıklardır. Hastalık var olmasına rağmen genelde ağrı olmadığı için bir süre hiç farkedilemeyebilir. Dişetleri kanıyorsa diş eti hastalığı vardır.

Hastalığın tipi ve şiddetine göre değişik tedavi yöntemleri uygulanmaktadır. Bunlar ağız hijyeni eğitimi, diş taşı temizliği, kök yüzeyi düzleştirilmesidir. Aynı zamanda yüksek gülme hattı olan bireylerin diş eti estetiğini sağlamak da, periodontolojinin ilgi alanıdır. Hastalığın tipi ve şiddeti; hastanın alışkanlıkları ve hekimi ile yapacağı işbirliği, ağız hijyeninin standardı, tedavi planlaması ve başarısını doğrudan etkiler.

Diş Taşlarının Ağızda Neden Olduğu Problemler

  • Ağızda koku
  • Dişlerde çürüme
  • Dişlerde renk değişimi
  • Diş etlerinde hassasiyet, şişlik ve kanama
  • Diş eti çekilmesi
  • Dişlerde sallanma
  • Diş kayıpları

Tedavi

Tedavinin ilk aşaması hastalığın esas etkeni olan diş taşlarının diş hekimi tarafından uzaklaştırılmasıdır. Temizlik işleminin ardından hastanın düzenli fırça, diş ipi, arayüz fırçası ve ağız duşu kullanımı ile dental plağın da diş üzerinden uzaklaştırması ile tedavi başarıya ulaşır. Diş eti hastalıklarında hasta bakımı çok önemlidir. Diş taşları fırçalama ile ortadan kaldırılamaz, bu yüzden diş taşı temizliği için muhakkak diş hekimine başvurulmalıdır. Dişeti iltihaplarında diştaşı temizliği tek başına bir tedavi yöntemidir. Daha ileri kanamalı diş eti enfeksiyonlarında çene kemiğinin eriyip diş etlerinin şiştiğinde derin bir temizlik işlemi yapılmalıdır.

Küretaj tedavisi, diş eti hastalıklarının ilerlemesini durdurmak için gerçekleştirilen derin temizlik tedavisidir. Eğer rutin kontrolleri (6 ay – 12 ay) yapılırsa, diş ve diş etleriniz daha sağlıklı olur. Derin cepler oluşması engellenmiş olur. Unutulmamalıdır ki diş eti ve çevre dokusu sağlıklı olmayan dişlere hiçbir restoratif tedavi uygulanamaz.

Diş Eti Çekilmesi

Diş eti çekilmesi, diş eti dokusunda ortaya çıkan bir problemdir. Diş eti dokusunun bulunduğu konumdan daha aşağıya doğru çekilmesi sonucunda diş köklerinin açığa çıkmasına neden olan durumdur. Uzun süredir var olan diş taşları başta olmak üzere hatalı diş fırçalama, çok fazla sigara tüketme ve genetik durumlar dahil olmak üzere pek çok farklı durumdan kaynaklanabilir.

Hamilelikte Dişeti Problemleri

Hormonal değişikliklerin görüldüğü; hamilelik, ergenlik, mensturasyon ve menapoz dönemlerinde kadınlarda diş etiyle ilişkili şikayetlerde artış görülmektedir. Hamilelik döneminde oluşan diş eti problemlerinin en sık nedeni ihmal edilen ağız bakımıdır. Hamilelik döneminde ihmal edilen ağız bakımı sonucu, bakteri plağı birikmektedir. Bakteri plağı hamilelik döneminde diş etlerinde meydana gelen değişikliklerle birlikte enflamasyona neden olmaktadır. Hastalar kanama, kızarıklık ve şişlikten şikayet etmektedir. Bu durumda hastalar, diş fırçalamaktan kaçınmaktadır. Ancak bu durum, problemlerin daha da artmasına neden olur. Doğru ve düzenli ağız bakımı bu noktada, tedavi için kilit rol oynamaktadır.

Sonuç

Diş yüzeylerinde plakların birikmesi ve diş taşı oluşumu pek çok kişide gözlemlenir. Diş taşları ve plaklar profesyonel bir şekilde temizlenmezse diş kayıplarına neden olur. Temizleme işlemi diş hekim tarafından dikkatli bir şekilde yapılmalıdır.