Estetik Diş Hekimliği

Estetik Diş Hekimliği

Estetik Diş Hekimliği, bonding, diş beyazlatma, lamine diş, zirkonyum diş, implant, pembe estetik (diş eti estetiği), ortodonti ve protez diş gibi tedavileri bünyesinde toparlayan ve sonucunda estetik gülüş tasarımını meydana getiren diş hekimliği becerisidir. Diş ve diş eti estetiği sayesinde dişleriniz sağlıklı diş yapısına ve güzel bir görünüşe sahip olur. Estetik diş hekimliğinde diş eti, diş ve dudakların uyumu önemlidir.

1. Estetik Dolgu

Dişlerdeki çürük, renklenme ya da kırık varlığında yapılan kompozit dolgulardır. Dişlerde çürük bulunmasa da ön dişler için estetik açıdan ufak tefek bozuklukları düzeltmek için de kompozit dolgu kullanılmaktadır. Diş dokusuyla bire bir uyumlu renkte bir materyal kullanılarak işlem yapılan dişin hem diğer dişlerle uyumlu gözükmesi hedeflenirken hem de estetik görünmesi sağlanır. Bu işlem sonucunda hedef, işlem yapılan dişin diğer dişlerden gözle görünür şekilde farklı olmamasını sağlamaktır.

Günümüzde gelişmiş estetik dolgu materyalleri kullanılarak ön dişlerdeki kırıklar, renklenmeler ve dişler arası boşluklar dolgu ile dişin neredeyse bire bir aynı görüntüsü ile tamamlanmak mümkündür.

2. Porselen Lamine

Lamine, 0,5-1 milimetre kalınlığında hazırlanan yaprak porselenlerdir. Porselen lamine uygulamasında dişin yüzeyi çok ince bir şekilde aşındırılır, bazı durumlarda ise hiç aşındırmaya gerek kalmadan uygulanır. Bu tedavi ile dişlerdeki az miktarda çapraşıklıklar, diş yüzeyinde oluşan ilaç renklenmeleri düzeltilir, sararmış olan dişler de kalıcı olarak beyaz hale getirilir.

Bu yaprak porselenler, dişlerin ön yüzeylerine özel bir malzemeyle yapıştırılır. Yapıştırıldıktan sonra dirençleri artan porselen laminate veneerlerde kırılma olasılığı, normal dişlerde olduğundan fazla değildir.

3. Tam Seramikler (Empress)

Empress kaplamalar, bilgisayar ortamında el değmeden çok hassas cihazlar ile hazırlanan kişiye özel metalsiz porselenlerdir. Empress, güçlendirilmiş cam ile yapıldığı için ışık geçirgenliği çok iyidir. Diş etine uyumlu ve çok estetiktir. Tam seramikler, ışığı tam olarak geçirdikleri için doğal dişlere en yakın görünümü sağlar. Bu açıdan özellikle ön dişlerde tercih edilmelidirler. Tam seramiklerin alt yapısında metal olmadığı için diş eti hizasında koyu renk bir çizgi olmaz. Bu da, daha estetik bir görüntü sağlar.

4. Zirkonyum

Zirkonyumlar, bugün hem arka hem de ön bölgedeki dişlerde rahatlıkla kullanılmaktadır. Bu materyaller, kırılma direnci çok yüksek, biyouyumlu bir materyaldir. Estetik ve sağlık açısından da çok başarılıdırlar. Işık geçirme özellikleri sayesinde doğal dişlere yakın bir estetik görüntü sağlarlar. Zirkonyumun diş eti uyumu çok iyidir.

5. Diş Eti Estetiği

Dudaklar, gülümseme sırasında fazlaca yukarı kalktığı zaman diş etlerinin gözükmesi (gummy smile) estetik olarak sizi rahatsız ediyorsa ya da sağlıksız bir diş etine sahipseniz, önce diş eti estetiği (pembe estetik) sağlanması gerekir. Diş eti estetiği için gingivektomi (diş etinin kesilmesi) ve gingivoplasti (diş etinin düzeltilmesi) yapılır.

Temporomandibular Eklem Bozukluğu (TME)

Temporomandibular eklem bozukluğu (TME), çene eklemi ve çevresinde çene hareketini kontrol eden kaslarda hareket kısıtlılığı ve ağrıya neden olan bir durumdur. Çeneye alınan darbe, gece diş sıkma ve gıcırdatma (bruksizm), tek taraflı çiğneme alışkanlığı, maloklüzyon (dişlerin olması gerektiği gibi birbirine uymaması), stres ve bazı diş problemleri nedeniyle temporomandibular eklem bozukluğu görülebilir. TME tedavisi kişiden kişiye farklılık gösterir. Fizik tedavi, ilaç tedavisi, ağız koruyucuları (gece plağı), gerekli vakalarda botoks uygulaması sayesinde tedavisi gerçekleşebilir. Çoğu zaman TME tedavisi, ağrı ve rahatsızlığı hafifletmek için kullanılan ilaçlarla birlikte yaşam tarzı alışkanlıklarında değişiklik yapılmasını içerir.

Temporomandibular Eklem (TME) Bozukluğu Belirtileri Nelerdir?

TME bozukluğu belirtileri, kişinin durumuna ve ciddiyetine bağlı olarak farklılık göstererek çene kaslarında ağrı ve baş ağrısı şeklinde görülür.

Temporomandibular eklem bozukluğu belirtileri şunları içerir:

  • Yüz çevresinde ve boyunda ağrı
  • Çene kaslarında sertlik
  • Trismus (çene kitlenmesi)
  • Çenede sınırlı hareket
  • Dişlerin aşınmasına bağlı olarak diş sorunları
  • Kulakta çınlama
  • Baş ağrısı ve dönmesi
  • Çenede ve ağızda kayma, çıkma
  • Yemek yerken ve konuşurken çeneden ses gelmesi
  • Sabah uyandığında yüzde yorgunluk hissi

Temporomandibular Eklem Bozukluğu Olan Kişinin Uygulamaması Gereken Durumlar:

  • Dişleri alet olarak kullanarak paket açmak ya da giysileri koparmak
  • Kalemleri veya diğer eşyaları çiğnemek
  • Yiyeceklerden büyük lokmalar almak
  • Gündüz diş sıkma veya gıcırdatma
  • Yüzüstü uyumak
  • Aşırı sakız ve buz çiğnemek

Temporomandibular Eklem Bozukluğu Önlenebilir mi?

TME hastalığını her zaman önlemek mümkün olmasa da, günlük yaşamdaki alışkanlıklarda değişiklik yaparak riskin azalmasını sağlamak mümkündür. Bu nedenle, geceleri diş sıkma durumuna karşı ağız koruyucusu takmak, aşırı sakız çiğnemek gibi alışkanlıkları bırakmak, dişsel problemleri çözüme kavuşturup çift taraflı çiğnemeyi sağlamak ile TME hastalığını önlemek mümkündür.

Temporomandibular Eklem Bozukluğu Tedavi Edilmezse Ne Olur?

TME, tedavi edilmediği durumlarda çenede ve çene çevresinde kalıcı bir gerginlik ve rahatsızlığa sebebiyet verir. İlerlediği durumda ise eklemlerde iltihaplanma ve dişlerde problemlere neden olur.