Endodonti Tedavisi (Kanal Tedavisi)
Endodonti tedavisi olarak da bilinen kanal tedavisi, bir dişin hasarlı veya enfekte olmuş özünün (pulpa) çıkarılarak, dişin dezenfekte edilmesini ve ardından tekrar sıkıca doldurulup dolgu ile kapatılmasını ifade eder.
Dişlerin kök ucuna kadar uzanan pulpada; sinirler, kan damarları ve bağ dokusu bulunur. Dişin herhangi bir darbe sonucu çatladığı ya da derin bir çürüğün oluştuğu durumlarda, bakteriler pulpanın içine girerek burada çoğalmaya başlar. Bu durum tedavi edilmezse, bakteriler ciddi bir enfeksiyon veya diş apsesine neden olarak pulpa ölümüyle birlikte kemik veya diş kaybına yol açabilir. Böyle bir durumda çatlamış ya da çürümüş olan dişe kanal tedavisi uygulanarak dişin kurtarılması sağlanır.
Hangi Durumlarda Kanal Tedavisi Uygulanması Gerekir?
Kanal tedavisini gerektiren durumların başında derin çürükler gelir. Çürükle etkilenmiş pulpanın geri dönüşümsüz harabiyetinde kanal tedavisi yapılır. Kaza, travma sonucu canlılığını yitiren dişlere de kanal tedavisi yapılır.
Kanal Tedavisi Nasıl Yapılır?
Kanal tedavisinin; çürük ve enfeksiyonun yok edilmesi, diş kanallarının şekillendirilmesi, kanalların doldurulması ve dişin tekrar işlevsel hale getirilmesi olmak üzere dört temel amacı bulunur. Dişin durumuna bağlı olarak tedavi bir ya da iki seans sürebilir. Her bir seans ortalama 45 dakika sürer. Kanal tedavisi genel olarak ağrısız bir işlemdir. Bazen dişin durumuna göre hassasiyet olabilse de ilave anestezi ile ağrısız bir şekilde işlemi tamamlamak mümkündür. Kanal tedavisi sonrası ilk 3 gün, giderek azalan ağrı kesici ile geçen bir hassasiyet olması mümkündür.
Tedavi Basamakları:
- Röntgen ile dişe kanal tedavisi yapılması gerekliliğinin tanısının konulması
- Lokal anestezi ile dişin uyuşturulması
- Çürüğün temizlenerek giriş kavitesinin açılması
- Dişin sinirlerinin çıkarılıp kanal boylarının belirlenmesi
- Kanalın şekillendirilip dezenfektanlarla temizlenmesi
- Röntgen ile kanal boyunun kontrol edilmesi
- Uygun boyda sıkıca doldurulması ile kanal tedavisi tamamlanır
Kanal tedavisi sonrasında dişin ağızda kalan doku miktarına göre dolgu ya da kaplama ile dişin yeniden fonksiyona geçmesi sağlanır. Kanal tedavisinde her basamak tedavi başarısını önemli ölçüde etkiler. Kanal tedavisi başarı oranı çok yüksek bir tedavidir. İyi fırçalama ve bakımla uzun yıllar dişin ağızda kalması mümkündür.
Başarısız Kanal Tedavisi Belirtileri
Kanal tedavisi başarısız olduğu durumlarda da dişin durumu değerlendirildikten sonra kanal tedavisinin yenilenebilmesi mümkündür. Kanal yenileme daha hassas çalışma gerektiren bir işlemdir. Ancak uygun şekilde yapılırsa dişi ağızda tutmak mümkündür. Belirtiler kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Aşağıda belirtiler ve semptomlar sıralanmıştır:
- Ağrı
- Hassasiyet
- Şişkinlik
- İltihap
- Koku
- Enfeksiyon
- Sinüs sorunları
- Röntgen teşhisi
Diş Dolgusu
Çürümüş ya da kırılmış dişlere çeşitli materyallerle dişin bütünlüğünü sağlamak amacıyla yapılan tedavidir. Çeşitli sebeplerle madde kaybına uğramış, çiğneme fonksiyonunu yerine getiremeyen, estetik olarak hoş görünmeyen veya travma sonucu kırılmış, çatlamış veya çürümüş dişlere uygulanır.
Estetik Dolgu
Diş dokusuyla bire bir uyumlu renkte bir materyal kullanılarak işlem yapılan dişin hem diğer dişlerle uyumlu gözükmesi hedeflenirken hem de estetik görünmesi sağlanır. Bu işlem sonucunda hedef, işlem yapılan dişin diğer dişlerden gözle görünür şekilde farklı olmamasını sağlamaktır. Günümüzde gelişmiş estetik dolgu materyalleri kullanılarak ön dişlerdeki kırıklar, renklenmeler ve dişler arası boşluklar dolgu ile dişin neredeyse bire bir aynı görüntüsü ile tamamlanmak mümkündür.
Bonding Uygulaması
Dişler arasında var olan boşlukları (diastema) estetik dolgu materyali ile kapatmak mümkündür. Diastema kapatılmasında sağlıklı diş yapısının korunarak yapıldığı estetik kompozit restorasyonlar hem hastalar hem de hekimler tarafından tercih edilen, koruyucu diş hekimliğinin temel prensiplerine uygun bir tedavi yöntemidir.