Ortodonti

Ortodonti; uyumsuz ve çapraşık dişlerin uyum ilişkilerini teşhis ve kontrol eden, bu durumu önlemeye çalışan ve tedavisini yapan diş hekimliği branşının uzmanlık dalıdır.

Alt çenenin önde ya da geride olması gibi bozukluklarda, hastanın yaşı göz önünde bulundurularak tedavi yöntemine karar verilir. Hasta ergenlik çağında ve alt-üst çene yapısının geride olması durumu mevcut ise ortodontik tekniklerle tedavisi mümkündür. Eğer hasta yetişkin ise, iskeletsel bozuklukların tedavisi ortodonti ve cerrahi işbirliği ile gerçekleştirilir.

Uzun süre biberon ve yalancı emzik kullanımı, parmak emme, tırnak yeme gibi alışkanlıklar ortodontik bozukluklara sebep olabilir. Bu alışkanlıklar mümkün olduğunca erken tedavi edilmelidir.

Dilin olması gerekenden büyük olması, çekilmiş diş boşluklarının mevcut olması gibi durumlar da dişlerde aralanmaya neden olur. Dişlerin tutunduğu çene yapısı küçük ve dişler büyük ise; dişler çeneye sığmaz ve çapraşıklık meydana gelir.

Erken ya da geç süt dişi kayıpları da çapraşık dişlerin oluşmasına neden olabilir. Zamanından önce ağızdan düşen süt dişlerinin yerine, ağızda var olan daimi diş bu boşluğa kayar. Oradan çıkması gereken dişler ise kendisine yer bulamayacağı için çapraşıklık meydana gelir.

Ortodontik Tedavi Ne Kadar Gereklidir?

Ortodontik tedavi yalnızca estetik kaygısı taşımayıp, ileride karşılaşılabilecek diş eti hastalıklarının önlenmesi, çene eklemindeki problemlerin önlenmesi, çiğneme işlevselliğinin sağlanması ve konuşma bozukluğu olan bireylerin bu problemini gidermesini amaçlar.

Ağızdaki mevcut ortodontik probleme göre, hareketli apareyler, işlevsel apareyler ve sabit apareyler ile tedavi yöntemleri belirlenebilmektedir. İleri evrede olmayan basit ortodontik sorunlar, hastanın takıp-çıkararak kullanabileceği lastik hareketli apareyler ile çözülebilmektedir.

Öncelikli ortodontik tedavilerin sona ermesi ile yapılan tedavilerde, geriye dönmesi ve bozulmanın önlenmesi için pekiştirme tedavilerinin ihmal edilmemesi büyük önem arz etmektedir. Bu dönem için pasif olarak çalışan farklı apareyler kullanılabilmektedir.

Ortodonti branşı, diş hekimliğinin diğer yan dalları ile sürekli işbirliği içerisinde çalışmaktadır.

Ortodontik Tedavi Gören Hastanın Dikkat Etmesi Gerekenler

Ortodontik tedavi gören bir hastanın, tedavi süresi boyunca disiplinli ve sabırlı olması gerekir. Tedavide aksaklıklar yaşanması istenmeyen sonuçlara sebep olabilir. Ortodontik tedavi süreci ağız bakımının daha fazla önem kazandığı bir dönemdir.

1. Yiyecek ve İçecek Seçimine Dikkat Edilmelidir:

Tedavi süresi boyunca diş minesine zarar veren ve braketlerin yapıştırılmasında kullanılan maddeyi eriterek kopmalara sebep olan asitli içeceklerden uzak durulmalıdır. Sakız ya da şeker gibi yapışkan gıdalar da diş tellerinize zarar vereceği için uzak durulmalıdır. Sert ya da çekirdekli yiyeceklerden de uzak durmakta fayda vardır. Kiraz, erik, zeytin gibi gıdalar yalnızca çekirdeklerinden ayrıştırıldıktan sonra tüketilmelidir. Fındık, fıstık, badem gibi yiyeceklerden de tedavi boyunca kaçınılmalıdır. Tedavi sırasında braketlerinizin kopması ya da hasar görmesi tedavi süresinin uzamasına sebep olacaktır.

2. Dişlerinizi Fırçalamaya Özen Gösterilmelidir:

Her yemeğin ardından dişlerinizi mutlaka fırçalamalısınız. Düzenli fırçalanmayan dişler arasında biriken yiyecekler bakteri oluşmasına uygun bir ortam yaratır. Gerekli ağız bakımının sağlanmaması sonucunda diş etlerinde oluşan iltihaplanmalar ve kanamalar, asit salgılanmasına neden olur. Diş çürükleri ve diş eti hastalıkları oluşur. Normal şartlarda günde iki kez fırçalanan dişler, ortodontik tedavi sürecinde her yemekten sonra gerçekleştirilmelidir.

Diş Telleriniz İçin Doğru Fırçayı Seçin:

Ortodontik aygıtlarınızın kullanımını ihmal etmeyin:

Disiplinli ve sabırlı olun:

Ortodonti tedavisinde hastanın titizliği ve disiplinli olması en önemli noktadır. Her kontrolde diş etlerinize tedavi uygulandığı için bir günün bile aksamaması gerekir. Bu sebeple tedavinizi hayatınıza göre değil, hayatınızı tedavinize göre şekillendirmeniz gerekecektir.

Ortodontik Tedavi Her Yaşta Yapılabilir mi?

Dişlerin yapısındaki bozukluk, kemiklerin birbirleriyle olan ilişkisindeki bozukluktan kaynaklanıyorsa, yani ana problem çene kemiklerinde ise ergenlik döneminin hemen öncesinde veya hemen başlangıcında ortodontik tedaviye başlanılması gerekir. Çünkü ergenlik dönemi itibariyle hormonlardan kaynaklı hızlı bir büyüme ve gelişme dönemi başlar. Bunun nedeni, ergenlik döneminde büyüme hormonu salgısının artmasıdır.

İskeletsel çene rahatsızlığının tedavisinde amaç, bu büyüme evresinden faydalanarak çenelerin gelişimini istenilen şekilde yönlendirmektir. Bu planlamaların yapılabilmesi için büyüme ve gelişmenin devam ediyor olması gereklidir.

Bunun dışında dişlerde var olan bozuklukların sebebi iskelet sisteminden bağımsız ise belirli bir yaş sınırı olmadan tedavi planlaması yapılabilir.