PROTEtik DİŞ TEDAVİSİ
Protetik diş tedavisi kaybedilmiş, bütünlüğü bozulmuş dişlerin işlevini ve estetiğini yeniden kazanmak amacıyla uygulanan tedavi şeklidir. Diş kayıplarının neden olduğu çiğneme, konuşma problemleri ve estetik kayıplar için çözüm sunar. Protetik diş tedavisi yöntemleri arasında: Hareketli protezler (tam protezler, bölümlü protezler, hassas protezler) ve Sabit protezler (kron, köprü, lamine, onley) yer alır. Birçok farklı materyal kullanılarak yapılan çeşitli protez tipleri mevcuttur.
Kliniğimizde yapılan protezler şunlardır:
- Hareketli (Tam, Bölümlü veya hassas bağlantılı) Protezler.
- Sabit Protezler (Metal destekli veya metalsiz porselen kaplamalar)
- Zirkonyum ve monolitik zirkonyum kaplamalar
- İmplant üzeri sabit ve/veya hareketli protezler.
- Estetik (Kozmetik) Diş hekimliği uygulamaları.
- Çekim sonrası hemen takılan (Immediat) protezler.
- Ağızdaki doğal diş kökleri üzerine yapılan (Overdenture) protezler.
- Diş sıkma, diş gıcırdatma ve çene eklemi rahatsızlıklarını gidermek amacıyla yapılan tedavi ve apareyler.
- Sabit hareketli geçici protezler
HAREKETLİ PROTEZLER
Hareketli diş protezleri, kişinin istediği zaman takıp çıkarabildiği apareylerdir. Çok sayıda diş eksikliğinin mevcut olduğu, sabit köprü protezi yapılmayan kısmi dişsizlik ya da tam dişsizlik durumunda kullanılır. Hareketli protezlerin farklı tipleri vardır: Total (tam) protezler, Parsiyel (kroşeli) protezler, Parsiyel (hassas) bağlantılı protezler.
TOTAL (TAM) PROTEZLER
Ağızdaki tüm dişlerin kaybedildiği durumlarda uygulanan apareylerdir. Tam protezlerle hastanın dudak ve yanak dolgunluğu da sağlanarak güzel ve estetik bir gülüş elde edilebilir. Tam protezler sadece dokulardan destek alarak çenelere oturdukları için hareketlidir. Özellikle alt çenede protezin kullanımı, hareketli dokuların fazlalığı nedeniyle daha zordur.
PARSİYEL (KROŞELİ) PROTEZLER
Ağızdaki mevcut dişlerin köprü için yeterli olmadığı durumlarda tercih edilir. Protez Kroşeler (kancalar) aracılığıyla ağızdaki mevcut dişlere tutunur. Kullanımı tam protezlere göre daha kolaydır. Ancak kancalar konumuna göre estetik olmayan bir görüntü oluşturabilir.
PARSİYEL (HASSAS) BAĞLANTILI PROTEZLER
Çok sayıda diş eksikliğinin olduğu ve sabit protezlerle tedavinin mümkün olmadığı durumlarda tercih edilir. Ağızdaki destek dişler kaplanır ve dişler üzerinde hazırlanan yuvalara oturan tutucular sayesinde protezler mevcut dişlere tutunur. Halk arasında çıt çıtlı protezler diye adlandırılır. Dişler üzerinde görünür kroşe (kanca), tırnak olmayacağı için daha estetik bir görünüm sağlar. Tutuculuğu ve estetiği klasik parsiyel (kancalı) protezlere oranla daha iyi olduğundan dolayı hastanın bu tip protezlere alışması daha kolaydır. Kullanımı son derece kolaydır.
Sabit diş protezi
Ağız içine yapıştırılarak uygulanan sabit diş protezleri, kişinin kendi isteğiyle çıkaramadığı protezlerdir. Genellikle daha az sayıda diş kaybı olan durumlarda yapılır. Hastanın kendi dişinin üzerine yapıldığında kesilip küçültülen dişten ölçü alınır ve laboratuvarda farklı materyallerle yapılan protez dişe yapıştırılır.
Doku kaybı fazla olan dişlerde kalan diş dokusu dolguyu destekleyemeyecek kadar harap olmuşsa bu dişler içerisine post dediğimiz bir destek yerleştirilir. Üzerine yapılan porselen kaplama ile diş yeniden fonksiyona katılır.
İmplant üzerine de yapılabilen sabit protezler de mevcuttur. Aynı şekilde ağızdan ölçü alınır bu kez taşıyıcı dişler değil implantlardır. İmplant üstü protezler yapıştırılarak ya da vidalanarak sabitlenir. Hastaya göre hekim uygun protez tipini belirler. Protez yapımı aşamalı bir işlemdir. Provalarla dişin uyumu kontrol edilir ve ideal şekil, temas, kapanış sağlanan protez takılır.
Zirkonyum kaplama
Zirkonyum kaplama, beyaz renkte olan zirkonyum alt yapılı, yüksek başarı oranına sahip estetik diş kaplama yöntemidir.
- Günümüzde en sık tercih edilen sabit diş protezi materyalidir.
- Zirkonyum, kırılma direnci çok yüksek, biouyumlu bir materyaldir.
- Zirkonyumun diş eti uyumu çok iyidir, zamanla renklenme yapmaz. İnsan vücudu ile uyumlu bir madde olduğu için uzun yıllar sorunsuz kullanabilirsiniz, vücutta herhangi bir alerjik tepkiye neden olmaz.
- Zirkonyum kaplama, ışık geçirgenliği sayesinde doğal dişlere yakın bir estetik görüntü sağlar.
- Dayanıklı olması nedeniyle de zirkonyumlar, hem arka hem de ön bölgedeki dişlerde rahatlıkla kullanılmaktadır.
- Mine kaybı olan dişlere, implant üzeri protezlerde, ortodontik tedavinin mümkün olmadığı diş çapraşıklığı veya ayrılıklarında güvenle uygulanabilir.
- Metal alerjisi olan kişilerde uygulanabilir.
- Zirkonyum yapılırken işlem sırasında lokal anestezi yapılacağından hasta hiçbir şekilde ağrı hissetmez.
- Asıl dişler takılana kadar, hasta takılan geçici dişlerle yeme içme fonksiyonunu yerine getirir.
Porselen LAMİNE
Lamine 0,5-1 milimetre kalınlığında hazırlanan yaprak porselenlerdir. Porselen lamine uygulamasında dişin yüzeyi çok ince bir şekilde aşındırılır, bazı durumlarda ise hiç aşındırmaya gerek kalmadan uygulanır. Bu tedavi ile dişlerdeki az miktarda çapraşıklıklar, diş yüzeyinde oluşan ilaç renklenmeleri düzeltilir, sararmış olan dişler de kalıcı olarak beyaz hale getirilir. Bu yaprak porselenler dişlerin ön yüzeylerine özel bir malzemeyle yapıştırılır. Yapıştırıldıktan sonra dirençleri artan porselen laminate veneerlerde kırılma olasılığı normal dişlerde olduğundan fazla değildir.
GÜLÜŞ TASARIMI
Estetik diş hekimliği, farklı yöntemler ve materyaller ile kişiye özel bir gülüş dizayn edilmesidir. Herkesin kendine has, kendine özgü bir gülüş stili vardır. Sadece form ve fonksiyona değil aynı zamanda hastanın kişilik özelliklerine, cinsiyetine, mesleğine göre gülüşler tasarlanmalıdır. Estetik gülüş tasarımında amaç; doğal bir estetik görünümü sağlamak, sağlıklı ve fonksiyonel bir diş dizisi elde etmektir. (Beyaz Estetik) Estetik gülüş tasarımı ile hastanın dişlerindeki boyut ve şekil bozuklukları ortadan kaldırılır. Dişlerin boyutları arasındaki uyum çok önemlidir. Her dişin diğerine göre olması gereken bir boyutu ve görünürlüğü vardır. Gülüş tasarımında dişlerle beraber diş etlerinin de nasıl göründüğü çok önemlidir. (Pembe Estetik).
Estetik bir gülüş öncelikle sağlıklı bir ağızla sağlanır. Sağlıklı dişler düzgün bir sıra halinde sıralanmalı, diş etleri de birbiriyle uyumlu olmalıdır. Gerekiyorsa diş etlerinin seviyeleri ayarlanır. Dişlerin renk, pozisyon, boyut ve şekil değişiklikleri; beyazlatma, zirkonyum, empress (emax) veya lamine uygulamaları ile düzenlenir. Eksik dişlerin yerine mümkünse implant uygulanır ya da köprü ile tedavi edilir.
GÜLÜŞ TASARIMININ AVANTAJLARI NELERDİR?
- Diastema kapatma ile hastanın dişleri arasındaki boşluklar kapatılır. (Dişler Aşındırılmadan)
- Diş etindeki problemler ve seviye düzensizlikleri ortadan kaldırılır.
- Dişlerle dudak/yanak arasındaki uyum sağlanır.
- Kırık ya da çapraşık dişler lamine, emax ya da zirkonyum ile tedavi edilir.
- Yine kırık dişler dişler kesilmeden estetik kompozit restorasyonlarla restore edilir. (Bonding sistemi)
- Hasta dişlerin şeklinden, formundan memnun ama renginden memnun değilse beyazlatma yapılır.
- Eksik dişlerin yerlerine implantlar ya da köprü protezleri yapılır.
- Gerekli ise botoks ve dermal dolgu işlemleri uygulanabilir.
ESTETİK DİŞ HEKİMLİĞİ
Estetik Diş Hekimliği, Bonding, diş beyazlatma, lamine diş, zirkonyum diş, implant, pembe estetik (Diş eti estetiği), Ortodonti ve protez diş gibi tedavileri bünyesinde toparlayan ve sonucunda estetik gülüş tasarımını meydana getiren diş hekimliği becerisidir. Diş ve diş eti estetiği sayesinde dişleriniz sağlıklı diş yapısına ve güzel bir görünüşe sahip olur. Estetik diş hekimliğinde diş eti, diş ve dudakların uyumu önemlidir.
1. Estetik dolgu
Dişlerdeki çürük renklenme ya da kırık varlığında yapılan kompozit dolgulardır. Dişlerde çürük bulunmasa da ön dişler için estetik açıdan ufak tefek bozuklukları düzeltmek için de kompozit dolgu kullanılmaktadır. Diş dokusuyla bire bir uyumlu renkte bir materyal kullanılarak işlem yapılan dişin hem diğer dişlerle uyumlu gözükmesi hedeflenirken hem de estetik görünmesi sağlanır. Bu işlem sonucunda hedef, işlem yapılan dişin diğer dişlerden gözle görünür şekilde farklı olmamasını sağlamaktır. Günümüzde gelişmiş estetik dolgu materyalleri kullanılarak ön dişlerdeki kırıklar, renklenmeler, dişler arası boşluklar dolgu ile dişin neredeyse bire bir aynı görüntüsü ile tamamlamak mümkündür.
2. PORSELEN LAMİNE
Lamine 0,5-1 milimetre kalınlığında hazırlanan yaprak porselenlerdir. Porselen lamine uygulamasında dişin yüzeyi çok ince bir şekilde aşındırılır, bazı durumlarda ise hiç aşındırmaya gerek kalmadan uygulanır. Bu tedavi ile dişlerdeki az miktarda çapraşıklıklar, diş yüzeyinde oluşan ilaç renklenmeleri düzeltilir, sararmış olan dişler de kalıcı olarak beyaz hale getirilir. Bu yaprak porselenler dişlerin ön yüzeylerine özel bir malzemeyle yapıştırılır. Yapıştırıldıktan sonra dirençleri artan porselen laminate veneerlerde kırılma olasılığı normal dişlerde olduğundan fazla değildir.
3. TAM SERAMİKLER (EMPRESS)
Empress kaplamalar bilgisayar ortamında el değmeden çok hassas cihazlar ile hazırlanan kişiye özel metalsiz porselenlerdir. Empress güçlendirilmiş cam ile yapıldığı için ışık geçirgenliği çok iyidir. Diş etine uyumlu ve çok estetiktir. Tam seramikler, ışığı tam olarak geçirdikleri için doğal dişlere en yakın görünümü sağlar. Bu açıdan özellikle ön dişlerde tercih edilmelidirler. Tam seramiklerin alt yapısında metal olmadığı için diş eti hizasında koyu renk bir çizgi olmaz. Bu da, daha estetik bir görüntü sağlar.
4. ZİRKONYUM
Zirkonyumlar, bugün hem arka hem de ön bölgedeki dişlerde rahatlıkla kullanılmaktadır. Bu materyaller, kırılma direnci çok yüksek, biyouyumlu bir materyaldir. Estetik ve sağlık açısından da çok başarılıdırlar. Işık geçirme özellikleri sayesinde doğal dişlere yakın bir estetik görüntü sağlarlar. Zirkonyumun diş eti uyumu çok iyidir.
5. DİŞ ETİ ESTETİĞİ
Dudaklar, gülümseme sırasında fazlaca yukarı kalktığı zaman diş etlerinin gözükmesi (gummy smile) estetik olarak sizi rahatsız ediyorsa ya da sağlıksız bir diş etine sahip iseniz önce diş eti estetiği (pembe estetik) sağlanması gerekir. Diş eti estetiği için gingivektomi (diş etinin kesilmesi) ve gingivoplasti (diş etinin düzeltilmesi) yapılır.